New national visas for highly qualified foreign nationals

Slovakia
Available languages: DE, EN

Mnohí zamestnávatelia v minulosti museli čeliť viacerým administratívnym prekážkam a formalitám, ktoré neúmerne predlžovali čas, kým odborník zo zahraničia mohol reálne nastúpiť na výkon práce na Slovensku. Typické sú prípady, kedy nadnárodné koncernové spoločnosti na implementáciu ich projektu či už u klienta alebo interne, potrebovali zamestnať odborníka-cudzinca z ich spoločnosti zo skupiny. I keď bolo zrejmé, že zamestnanca s takouto osobitnou zručnosťou nemožno nájsť na Slovensku, museli absolvovať zdĺhavý proces. Nariadenie je preto dlho očakávanou a vítanou zmenou. Národné vízum je dočasné a malo by uľahčiť promptný nástup zahraničného odborníka do práce u slovenského zamestnávateľa. Zahraničný zamestnanec tak môže počas jeho pôsobenia v SR začať s vybavovaním formalít potrebných na získanie povolenia na pobyt a prácu na dlhšie obdobie.

Čo národné vízum prináša?

  • Uľahčenie zamestnania vysokokvalifikovaných cudzincov a ich relokácie na Slovensko
  • Možnosť jednoduchšie pricestovať na Slovensko za účelom hľadania si zamestnania na najviac 90 dní
  • Možnosť najviac 1 rok pracovať u konkrétneho zamestnávateľa

Pre koho sú národné víza určené?

Pre vysokokvalifikovaných štátnych príslušníkov tretích krajín mimo EÚ, ktorými sa rozumejú:

  • Absolventi top 500 svetových univerzít alebo ekvivalentných inštitúcií a univerzít v SR alebo v ČR; alebo
  • Zamestnanci v nedostatkových vysokokvalifikovaných profesiách, najmä v oblasti IT a zdravotníctva, ale aj riadiaci pracovníci, vedci, výskumníci, a ďalší technickí pracovníci

Na čo národné víza oprávňujú?

Nariadenie prináša dva typy národných víz:

  1. Národné vízum na najviac 90 dníza účelom hľadania práce. Tento typ víza oprávňuje držiteľa pricestovať do SR a na pobyt v SR; alebo
  2. Národné vízum na najviac 1 rok na účel výkonu zamestnania. Tento typ víza oprávňuje držiteľa na pobyt v SR a prácu pre konkrétneho zamestnávateľa.

Čo po vypršaní platnosti národného víza?

Národné vízum je len dočasným riešením. Nemožno ho udeliť opätovne. Preto je potrebné už počas platnosti národného víza paralelne vybavovať štandardné povolenia na pobyt a prácu na obdobie po uplynutí platnosti národného víza.

Ak Vás téma zaujala, neváhajte sa na nás obrátiť pre viac informácií.