Türkiye için COVID-19 güncellemesi: Haziran ayı için normalleşme adımları açıklandı

Turkiye
Available languages: EN

1 Haziran tarihinde İç İşleri Bakanlığı, Türkiye’nin Haziran 2021 sonuna kadarki COVID-19 ile mücadele stratejisinin detaylarını belirleyen Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri Genelgesi (“Genelge”) yayınladı.

Genelge’ye göre:

Sokağa çıkma kısıtlamaları hafifletildi

Pazar günleri (Cumartesi saat 22:00- Pazartesi saat 05:00 arası) ile hafta içi günlerde saat 22:00 ile ertesi gün 05:00 arasında Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

Bu kural haricindeki sokağa çıkma kısıtları kaldırılmıştır (aşağıdaki özel yaş grupları için sokağa çıkma yasaklarını inceleyiniz). Daha önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı muafiyetleri (bu makalemizde açıkladığımız şekli ile) geçerliliğini sürdürecektir.

Yanlış anlaşılmalara yer sebep olmamak adına, yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet yalnızca turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için Türkiye’de bulunan yabancıları kapsamaktadır. Ülkemizde bulunan ikamet izinli, geçici koruma statüsündeki veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi yabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler.

Özel yaş grupları için sokağa çıkma kısıtlamaları

65 yaş ve üzeri (iki doz aşısını olmayanlar hariç) ve 18 yaş altı kişiler için uygulanan ek sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılmıştır. Yukarıda bahsedilen genel kısıtlamalar, bu kişilere de uygulanacaktır.

İki doz aşısını olmayan 65 yaş ve üzeri kişiler Pazar günü sokağa çıkma kısıtlamalarına ek olarak, diğer günlerde de yalnızca 10:00-14:00 saatleri arasında sokağa çıkabileceklerdir.

65 yaş ve üzeri ve 18 yaş altı kişiler, okula giden öğrenciler hariç, şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacaklardır.

Pazar günleri hangi hizmetlere erişebiliriz?

  • Bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10:00 ile 17:00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecektir;
  • Fırınlar sokağa çıkma yasağı boyunca açık olacaktır; ve
  • Türkiye’de ikamet eden kişiler, araç kullanmamak şartıyla bu işletmelerden ikametlerine en yakın olana gidip gelebilecektir. (Araç kullanma yasağı engelli kişilere uygulanmayacaktır.)

Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki (örneğin giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, oyuncak, oto aksesuar, alkol ve bahçe malzemeleri) ürünlerin satışına sokağa çıkma kısıtlaması süresince izin verilmeyecektir.

İşyerleri

  • Yeme içme yerleri: Restoran, pastane, kafe ve kafeterya gibi yeme-içme yerleri, yalnızca 07:00 ile 24:00 saatleri arasında hizmet verecektir. Bu işletmeler, sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan Pazar günleri ve diğer günler saat 21:00’den sonra sadece paket servis hizmeti verilebilecektir. Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında; (i) masalar arasında iki metre ve sandalyeler arasında 60 cm mesafe bırakılması ve (ii) grupların kapalı alanlarda iki açık alanlarda ise üç kişi ile sınırlandırılması şartı ile masalarda servis yapılabilecektir. Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07:00 ile 24:00 saatleri arasında paket servis hizmeti verebilecektir.
  • Sinema salonları: Sinema salonları %50 kapasite (bir dolu koltuk bir boş koltuk kuralı uygulanacaktır) sınırına uymak şartı ile Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
  • Spor faaliyetleri: Halı saha, spor salonları ve açık yüzme havuzları, Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında çalışabilecektir.
  • Sosyal alanlar: Internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları ve bilardo salonları ile kahvehane/kıraathane, kır bahçesi vb, işyerlerinde herhangi bir şekilde kağıt ya da tahta oyunu oynatılmaması ve grupların kapalı alanlarda iki açık alanlarda ise üç kişi ile sınırlandırılması şartı ile Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında çalışabilecektir.
  • Lunaparklar: Lunaparklar, Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında çalışabilecektir.
  • Parkende dükkanları: Giyim, tuhafiye, züccaciye ve hırdavat gibi dükkanlar, ile Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
  • AVM’ler: Alışveriş merkezleri, Pazar günleri hariç 07:00 ile 21:00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
  • Pazar yerleri: Pazar yerleri, Pazar günleri hariç 07:00 ile 20:00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.
  • Kapalı işletmeler:

Kapalı yüzme havuzları, hamamlar, saunalar ve masaj salonları, nargile salonu/kafeleri, gazino, taverna, birahane gibi iş yerlerinin faaliyetlerine ara verilmesine devam edilecektir.

Şehitler arası seyahat

Sokağa çıkma kısıtlaması süresince (Pazar günleri) şehirler arası seyahatlere de kısıtlama uygulanacaktır.

şehirler arası seyehat kısıtlamalarına ilişkin daha önce ilan edilen kural ve muafiyetler (bu makalemizde açıkladığımız şekli ile) geçerliliğini sürdürecektir

Kamu çalışma saatleri

Kamu kurum ve kuruluşları 10:00-16:00 saatleri arası mesai sistemine devam edecektir.

Konaklama tesisleri

Konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması (bedelinin tamamı ödenmiş olmak kaydıyla), sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlayacak olup, seyahat edecek kişiler denetimlerde rezervasyon ve ödeme belgelerini ibraz etmelidirler.

Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak, açık alanlarında ise kişilerin bir araya gelmesine neden olacak etkinliklere izin verilmeyecektir.

Toplu ulaşım

Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (Bir dolu koltuk bir boş koltuk kuralı uygulanacaktır) şekilde olacaktır. Ancak, bu kural birlikte yaşayan ve aynı çekirdek aileden olan kişilere (anne, baba ve çocuklar) uygulanmaz.

Şehir içi toplu ulaşım araçları (minibüs, midibüs vb.) ise %50 kapasite sınırlamasına ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabileceklerdir.

Genel kurullar ve toplantılar

Spor kulüplerinin genel kurulları hariç olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler vb. tarafından düzenlenecek genel kurul dahil yapacakları kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri 15 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecektir.

Spor kulüplerinin genel kurulları ile 15 Haziran tarihinden sonra gerçekleştirilecek etkinliklerde temizlik/maske/mesafe kurallarına uyulması ve açık alanlarda kişi başı asgari dört metrekare, kapalı alanlarda kişi başı asgari altı metrekare alan bırakılması kaydıyla yapılabilecektir.

Düğünler

Düğün ve nikah kutlamaları, kapalı alanlarda kişi başına minimum altı metrekare alan ayırmak ve yemek servisi yapmamak şartı ile en fazla 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirilebilecektir.

15 Haziran tarihinden sonra kapalı alanlarda uygulanan yemek servisi ve kişi sınırı kaldırılacaktır.

1 Temmuz tarihinden sonra nişan ve kına organizasyonlarına izin verilecektir.

Yeni COVID-19 önlemlerine ilişkin olarak daha fazla bilgiye ulaşmak için, CMS danışmanınız veya yerel CMS uzmanınız ile iletişime geçebilirsiniz: Dr. Döne Yalçın.