Coronavirus crisis: voorontwerp dringende fiscale maatregelen goedgekeurd

Belgium
Available languages: EN, FR

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Financiën een voorontwerp van wet goed dat verschillende dringende fiscale bepalingen ten gevolge van de COVID-19-pandemie omvat.

Het voorontwerp heeft onder meer als doel:

  1. de giften in natura van verschillende medische materialen en producten die nuttig zijn in de strijd tegen de pandemie fiscaal te stimuleren Dit doel wordt bereikt door de schenkingen in natura van medische hulpgoederen aan zorginstellingen vrij te stellen van btw. Bovendien kunnen kosten gemaakt voor de productie en schenking van medische materialen en producten tijdelijk worden afgetrokken als beroepskosten.
  2. vergoedingen door de gemeenschappen en gewesten die in de context van de COVID-19-pandemie aan ondernemingen, zelfstandigen en natuurlijke personen worden toegekend, vrij te stellen van de inkomstenbelastingen Zo voorzien het Waals gewest in een premie van 5.000 euro voor handelszaken die verplicht moeten sluiten. Het Brussels en het Vlaams gewest voorzien een premie van 4.000 euro. Deze gewestelijke premies en alle andere maatregelen van de Gewesten en Gemeenschappen zijn vrijgesteld van belasting.
  3. de berekening van de vermeerdering wegens geen of ontoereikende voorafbetalingen van de inkomstenbelasting aan te passen In normale omstandigheden kunnen zelfstandigen en bedrijven die een voorafbetaling doen, rekenen op een belastingvoordeel. Als gevolg van de coronacrisis hebben veel bedrijven echter liquiditeitsproblemen waardoor ze het moeilijk hebben om de nodige voorafbetalingen te doen. Om te vermijden dat de bedrijven en zelfstandigen gestraft worden wanneer ze de voorafbetaling pas later in het jaar uitvoeren, worden de voordelen van de twee laatste kwartalen verhoogd. Deze maatregel wordt enkel toegekend aan zelfstandigen en aan vennootschappen die geen dividenden uitkeren of kapitaalsverminderingen uitvoeren tussen 12 maart en 31 december van 2020.
  4. de fiscale termijnen in het kader van de Tax Shelter te verlengen voor de productievennootschappen die kunnen aantonen dat ze rechtstreekse schade als gevolg van de door de federale regering uitgevaardigde maatregelen in het kader van de strijd tegen het COVID-19-pandemie hebben ondervonden Concreet wordt de termijn die productievennootschappen hebben om uitgaven te doen verlengd met zes maanden. Voor podiumkunsten bedraagt de nieuwe termijn dus 30 maanden in plaats van 24 maanden. Voor de audiovisuele sector bedraagt de termijn 24 maanden in plaats van 18 maanden.

Het voorontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

We houden u op de hoogte voor toekomstige ontwikkelingen. Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met Olivier Querinjean en Arnout Vaninbroukx.