Türk Rekabet Kurumu Gıda Piyasasını ve Piyasa Oyuncularının Fiyat Politikalarını Yakından Takip Etmektedir 

Turkiye
Available languages: EN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 11 Mart 2020 tarihinde yapmış olduğu yeni tip korona virüsünün (COVID-19) Türkiye'ye geldiği açıklamasının ardından yayılan panik dalgasının sonucu olarak halk stoklama amaçlı yüksek oranda alışveriş eğilimi göstermiştir; ve buna bağlı olarak, bazı satıcıların ürünlerinin fiyatlarını arttırdığı gözlenmiştir.

Rekabet Kurumu 23 Mart 2020 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile fahiş fiyat artışlarının yakından takip edildiğini ve gıda üretim ve perakendeciliği sektöründe rekabeti bozucu eylemlerde bulunan kişi ve kurumlar hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile belirlenen en ağır para cezasının uygulanacağını belirtmiştir. Ancak, Rekabet Kurumu bu kapsamda ayrı bir düzenleme yapılacağına ilişkin herhangi bir bilgilendirmede bulunmamıştır.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle'nin 25 Mart 2020 tarihinde yapmış olduğu basın açıklamasında yaş meyve ve sebze başta olmak üzere gıda piyasasında rekabeti bozucu eylemlerde bulunan ve fiyat artışına katkı sağlayan kişi ve kurumlara değinilmiştir. 23 Mart 2020 tarihinde yapılan açıklamanın bazı pazar oyuncuları tarafından dikkate alınmadığına dikkat çeken Birol Küle, böyle bir dönemde verilecek "cezaların ve süreçlerin krizin şiddetiyle doğru orantılı olacağını" belirtmiştir. 26 Mart 2020 tarihinde yapılacak haftalık Rekabet Kurulu toplantısında yaş meyve ve sebze fiyatıyla ilgili soruşturmanın karara bağlanacağını belirten Birol Küle, Kurul'un ceza oranına ilişkin takdir hakkı bulunduğunu ve üst orandan ceza verebileceğine de değindi.

Daha fazla bilgi için, Dr. Döne Yalçın ve Arcan Kemahlı ile iletişime geçebilirsiniz.