"Longstop Date" klavzule v času koronavirusa

Slovenia
Available languages: EN

Kaj je »Longstop Date«

Ustaljena praksa pri združitvah in prevzemih je, da se stranke dogovorijo za časovni okvir v katerem se morajo izpolniti vsi odložni pogoji za transakcijo in v katerem mora biti transakcija zaključena. V nasprotnem primeru, pa pogodba avtomatsko preneha oziroma ena izmed strank pridobi pravico odstopa od pogodbe (takšna klavzula se imenuje »Longstop Date«).

Vpliv trenutnih okoliščin

Na dnevni bazi spremljamo kako Vlada Republike Slovenije, v boju proti izbruhu koronavirusa, zaostruje ukrepe in omejitve delovanja državnih institucij kot tudi gospodarstva. Na področju administrativnih zadev, se uvajajo tudi ukrepi, kot je prekinitev teka procesnih rokov. Državne agencije bodo še vedno opravljale svoje naloge, vendar zgolj v omejenem obsegu. Kot posledica ukrepov pa pri reševanju vlog ne bodo podvržene molku organa, če se ne bodo držale procesnih rokov. Navedeno bo vplivalo tudi na delovanje Agencije za varstvo konkurence in drugih regulativnih organov, ki izdajajo soglasja, ki so kot odložni pogoj potrebna za uspešno izvedbo združitev in prevzemov. Posledično, obstaja verjetnost, da bo med strankami prvotno dogovorjen časovni okvir za uspešen zaključek transakcije potrebno podaljšati ne daljše časovno obdobje.

Podaljšanje »Longstop Date-a«

Zaradi trenutne situacije, priporočamo, da se stranke dogovorijo za podaljšanje omenjenega časovnega okvirja in s tem zmanjšajo verjetnost, da zahtevana dejanja za zaključek ne bodo izvedena oziroma pridobljena pravočasno. Če si pa ena ali obe stranke ne želita z nadaljevanjem transakcije, pa gre za drugačen primer, ki bo naslovljen v drugem članku.

Na splošno, morajo biti spremembe transakcijske dokumentacije izvršene v enaki obliki kot je bila izvršena transakcijska dokumentacija. Če je bila slednja podpisana v obliki notarskega zapisa, se stranke lahko soočijo z dodatnimi težavami, namreč, tudi notarji poslujejo v omejenem obsegu in sprejemajo zgolj nujne primere. Zato, priporočamo, da se obrnete tudi na notarje, ki so sodelovali pri sklepanju obstoječe transakcijske dokumentacije, in se pozanimate ali so sploh razpoložljivi za izvršitev sprememb.

Če so notarji razpoložljivi, upamo, da so že obstoječa pooblastila še vedno veljavna. Če je kakšna spremna dokumentacija, ki je potrebna za izvršitev sprememb, poslana iz tujine, je pričakovati tudi dodatne zaplete: organizacija sodnih prevodov in morda celo postopek overitve dokumentov, ki prihajajo iz držav brez sistema apostill.

Če transakcijska dokumentacija ni podpisana v obliki notarskega zapisa, je zadeva enostavnejša, kljub temu, bo zaradi omejitev potovanj in zbiranja ljudi še vedno težko zbrati vse stranke in/ali svetovalce v isto sobo ob istem času. Tudi izmenjava dokumentacije po pošti pa bo zaradi oteženega delovanja pošte dolgotrajnejša (še posebej pri čezmejnem poštnem prometu).

Transakcije financirane s posojilom

V primeru, da je transakcija financirana s posojilom, je potrebno upoštevati tudi časovni okvir, določen v pogodbah o financiranju. Ta časovni okvir ne sme biti daljši od tistega določenega v glavni transakcijski pogodbi. Če temu ni tako, lahko pride do situacije, ko bo pogodba o financiranju prej prenehala, črpanje kredita pa ne bo več možno, medtem ko bo glavna transakcijska pogodba še vedno zavezujoča. Posledično bo nakupna stran ostala brez sredstev za financiranje transakcije in bo izpostavljena pogodbenim kaznim oziroma odškodninski odgovornosti.

Zaključek

V tej izredni situaciji tako ne smemo pozabiti, da hkrati obstaja več dejavnikov, ki so neodvisni od pogodbenih strank in jih je potrebno kljub temu nasloviti, sicer obstaja verjetnost, da transakcija ne bo uspešno zaključena. Razmere se vsakodnevno spreminjajo in preden se bo stanje izboljšalo, lahko pričakujemo še več ukrepov in omejitev, ki jih bo v danih razmerah potrebno upoštevati.