Türkiye COVID-19 ile mücadele kapsamında kademeli normalleşme sürecini başlattı

Turkiye

16 Mayıs 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin 17 Mayıs 2021 ile 1 Haziran 2021 tarihleri arasındaki COVID-19 ile mücadele stratejisinin detaylarını belirleyen Kademeli Normalleşme Genelgesi’ni (“Genelge”) yayınlamıştır.

Genelge’ye göre:

Yeni sokağa çıkma kısıtlamaları

Hafta içi günlerde saat 21:00- 5:00 saatleri arasında Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları ise Cuma saat 21:00 ile Pazartesi saat 5:00 arasında olacaktır.

65 yaş ve üzeri (iki doz aşısını olmayanlar hariç) ve 18 yaş altı kişiler için uygulanan ek sokağa çıkma kısıtlamaları kaldırılmıştır. Yukarıda bahsedilen genel kısıtlamalar, bu kişilere de uygulanacaktır.

İki doz aşısını olmayan 65 yaş ve üzeri kişiler yalnızca hafta içi günlerde 10:00-14:00 saatleri arasında sokağa çıkabileceklerdir.

Ne var ki, 65 yaş ve üzeri ve 18 yaş altı kişiler şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanamayacaklardır.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10:00-17:00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecektir.

Fırınlar sokağa çıkma yasağı boyunca açık olacaktır.

Türkiye’de ikamet eden kişiler, araç kullanmamak şartıyla bu işletmelerden ikametlerine en yakın olana gidip gelebilecektir. (Araç kullanma yasağı engelli kişilere uygulanmayacaktır.)

Daha önce ilan edilen sokağa çıkma yasağı muafiyetleri geçerliliğini sürdürecektir.

Muafiyetler, muafiyetle ilgili belirli nedenlere dayalı olarak bireyler tarafından alınan sürelerle ve rotalarla sınırlıdır. Kısıtlamaların sebep olmaksızın ihlali, muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari ya da adli yaptırımlara konu edilebilecektir.

Özellikle, yalnızca turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için Türkiye’de bulunan yabancılar sokağa çıkma kısıtlamalarından muaftır. Ancak, ülkemizde bulunan ikamet izinli, geçici koruma statüsündeki veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahibi yabancıların sokağa çıkma kısıtlamalarına tabidirler.

Kısıtlamasından muaf tutulan işyerinde çalışan işçiler çalışma izni görev belgesi almak zorundadırlar. Belirli sebeplerle görev belgesi alınamaması halinde işveren ile çalışanın beyanı-taahhüdüyle doldurularak imza altına alınan çalışma izni görev belgesi formu da denetimlerde ibraz edilebilecektir.

Kamu çalışma saatleri

Kamu kurum ve kuruluşları 10:00-16:00 saatleri arası mesai sistemine devam edecektir.

Genel kurullar ve toplantılar

Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, birlikler ve kooperatifler vb. tarafından düzenlenecek genel kurul dahil yapacakları kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri 1 Haziran 2021 tarihine kadar ertelenecektir.

Toplu Ulaşım

Şehirlerarası faaliyet gösteren toplu taşıma araçları (uçak hariç); araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edebilecekler ve araç içindeki yolcuların oturma şekli yolcuların birbirleriyle temasını engelleyecek (Bir dolu koltuk bir boş koltuk kuralı uygulanacaktır) şekilde olacaktır.

Şehir içi toplu ulaşım araçları (minibüs, midibüs vb.) ise %50 kapasite sınırlamasına ile ayakta yolcu kabul edilmemesi kuralına tabi olarak faaliyet sunabileceklerdir.

Konaklama tesisleri

Konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması (bedelinin tamamı ödenmiş olmak kaydıyla), sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlayacak olup, seyahat edecek kişiler denetimlerde rezervasyon ve ödeme belgelerini ibraz etmelidirler.

Konaklama tesislerinin kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezleri kapalı tutulacak, açık alanlarında ise kişilerin bir araya gelmesine neden olacak etkinliklere izin verilmeyecektir.

Şehirler arası seyahat

Sokağa çıkma kısıtlaması süresince şehirler arası seyahatlere de kısıtlama uygulanacaktır.

Genelge’de belirtilen aşağıdaki hallerden biri bulunmadıkça, şehirler arası seyahatlere izin verilmeyecektir:

  • Denetimlerde bilet ya da rezervasyon kodu vb. ile ibraz etmesi şartı ile uçak, tren, otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarıyla yolculuk yapacak kişiler; veya
  • Denetimlerde kurum kimlik kartı ve görevlendirme belgesini ibraz etmek kaydıyla, özel veya resmi araçlarla zorunlu bir kamusal görevin ifası kapsamında seyahat edecek olan kamu görevlileri.

Yolcular e-devlet üzerinden ya da İçişleri Bakanlığı’nın çağrı merkezini (199 numarasını arayarak) arayarak seyahat izin belgesi almış olmaları kaydı ile aşağıdaki zorunlu hallerden birinin varlığı halinde şahsi araçları ile seyahat edebileceklerdir:

  • Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan kişiler;
  • Kendisi veya eşinin, hastanede tedavi gören birinci derece yakınına ya da kardeşine refakat edecek olan kişiler;
  • Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılacak kişiler;
  • Bulunduğu şehre son beş gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen kişiler;
  • ÖSYM tarafından ilan edilmiş merkezi sınavlara katılacak olan kişiler;
  • Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen kişiler;
  • Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan kişiler; veya
  • Ceza infaz kurumlarından salıverilen kişiler.

İşyerleri

Restoran, pastane, kafe ve kafeterya gibi yeme-içme yerleri hafta içi günlerde 7:00 ile 20:00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel-al hizmeti sunacaktır. Bu işyerleri hafta içi günlerde saat 20:00 ile 24:00 arasında ve hafta sonu günlerde saat 7:00 ile 24:00 arasında ise sadece paket servis hizmeti verilebilecektir.

Online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 7:00 ile 24:00 saatleri arasında paket servis hizmeti verebilecektir.

Marketlerde zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki (örneğin giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat, oyuncak, oto aksesuar, alkol ve bahçe malzemeleri) ürünlerin satışına hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması süresince izin verilmeyecektir.

Sayılan işletmelerin faaliyetlerine 1 Haziran 2021’e kadar ara verilmiştir: kahvehane/kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri, nargile salonu/kafeleri, gazino, taverna, birahane, sinema salonları, yüzme havuzu, spor salonları, halı sahaları, hamam, sauna, masaj salonları ve lunaparklar.

Alışveriş merkezi, sadece hafta içi günlerde saat 10:00 ile 20:00 arasında hizmet sunacaktır.

Pazaryerleri hafta içi günlerde 7:00 ile 19:00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları ise kapalı olacaktır.

Perakende sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye ve hırdavat gibi dükkanlar hafta içi günlerde 7:00 ile 20:00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

Yeni COVID-19 önlemlerine ilişkin olarak daha fazla bilgiye ulaşmak için, CMS danışmanınız veya yerel CMS uzmanınız ile iletişime geçebilirsiniz: Dr. Döne Yalçın.