De Belgische Mededingingsautoriteit keurt overname van Thomas Cook Airlines door Brussels Airlines goed

Belgium
Available languages: NL

Op 11 september 2017 heeft het Mededingingscollege van de Belgische Mededingingsautoriteit (“BMA”) groen licht gegeven voor de overname van de activa van de chartermaatschappij Thomas Cook Airlines door Brussels Airlines.

De overname van de activiteiten van Thomas Cook Airlines door Brussels Airlines werd reeds in maart 2017 bekend gemaakt, maar moest vanwege de mogelijke impact op de mededinging worden aangemeld bij de BMA.

In België moet immers elke ‘merger’ van een zekere omvang in termen van omzet (gezamenlijke omzet in België van meer dan 100 miljoen EUR of een afzonderlijke omzet in België van minstens 40 miljoen EUR) vooraf worden goedgekeurd door de BMA.

Het Mededingingscollege oordeelde dat de impact op de mededinging moest worden nagegaan op de volgende markten: de markt voor passagiersvervoer met lijnvluchten volgens vaste dienstregeling (i) en de markt voor groothandelsverkoop van vliegtuigstoelen aan tour operatoren (ii).

Zij concludeerde dat op geen van beide markten de mededinging significant werd aangetast door het samengaan van beide maatschappijen.

Door deze overname blijven er momenteel op de Belgische markt nog maar twee grote Belgische spelers over: Brussels Airlines en Tui Airlines (het vroegere Jetairfly).